آموزش اندیکاتور شاخص جریان نقدینگی (MFI)
اندیکاتور MFI

آموزش اندیکاتور شاخص جریان نقدینگی (MFI)

اندیکاتور MFI چیست؟

اندیکاتور شاخص جریان نقدینگی یا (Money Flow Index) از خانواده نوسانگرها می‌باشد که جریان ورود یا خروج نقدینگی به بازار را  در قالب یک شاخص نشان می‌دهد. اما بررسی ورود و خروج نقدینگی به بازار چه اهمیتی دارد؟

بر اساس تئوری اقتصادی حجم پول، زمانی که حجم پول در بازاری افزایش می‌یابد قدرت خرید نیز  به صورت موازی افزایش خواهد یافت و در نتیجه فروشندگان تمایل ندارند تا دارایی خود را با قیمت پایین عرضه کنند. عدم جذابیت قیمتهای پایین برای فروشندگان و همچنین افزایش تقاضای خریداران سبب می‌شود تا قیمتها افزایش یابد و مادامی که قیمتها باعث ارضای فروشندگان نشود شاهد روند افزایشی آن خواهیم بود. این موضوع به صورت عکس نیز صدق می‌کند؛ زمانی که نقدینگی از بازار خارج می‌شود طبیعتا تقاضا در بازار افت خواهد کرد و این اتفاق سبب می‌شود تا قیمتها کاهش یابند.

حال این تئوری را در بازار سرمایه مورد بررسی قرار می‌دهیم؛ زمانی که یک گزینه سرمایه‌گذاری مورد توجه فعالان بازار قرار می‌گیرد، به مرور زمان حجم زیادی پول وارد بازار خواهد شد و به تدریج قیمتها افزایش خواهند یافت. همچنین خروج پول از بازار می‌تواند شرایطی عکس را بوجود آورد و در نهایت منجر به کاهش قیمت گردد.

 

نحوه محاسبه اندیکاتور MFI

اندیکاتور MFI شباهت زیادی با اندیکاتور RSI دارد با این تفاوت که حجم معاملات نیز در محاسبات MFI لحاظ شده است. برخی از تحلیلگران معتقدند که MFI دقیقا همان اندیکاتور RSI می‌باشد، با این تفاوت که حجم نیز در محاسبات آن دخیل شده است. محاسبات اندیکاتور MFI بسیار ساده می‌باشد و در درجه اول قیمت بسته (Close) با بیشترین و کمترین قیمت (High & Low) جمع می‌شود و تقسیم بر سه خواهد شد که به حاصل این میانگین اصطلاحا قیمت تایپیکالی گفته می‌شود.

قیمت تایپیکالی

 

در قدم دوم جریان نقدینگی محاسبه می‌گردد؛ جریان نقدینگی به سه دسته جریان مثبت، جریان منفی و جریان خنثی تقسیم بندی می‌شود:

  1. جریان نقدینگی مثبت:  زمانی که قیمت تایپیکالی از قیمت روز گذشته بالاتر باشد در این حالت جریان نقدینگی مثبت است.
  2. جریان نقدینگی منفی: زمانی که قیمت تایپیکالی از قیمت روز گذشته پایین‌تر باشد در این حالت جریان نقدینگی منفی است.
  3. جریان خنثی نقدینگی: زمانی که قیمت تایپیکالی نسبت به روز گذشته تغییرلتی نداشته باشد در این حالت وضعیت خنثی دارد.

 

فرمول جریان نقدینگی

در قدم سوم نسبت نقدینگی محاسبه خواهد شد و این نسبت از تقسیم جریان نقدینگی مثبت بر منفی بدست خواهد آمد:

فرمول نسبت نقدینگی

حال تمام داده های مورد نیاز برای محاسبه MFI تکمیل شده است و به راحتی می‌توانیم بر اساس فرمول زیر شاخص جریان نقدینگی را محاسبه کنیم. البته تاکید می‌گردد که تحلیلگران تکنیکال هیچ نیازی به محاسبه MFI ندارند و صرفا جهت آموزش و تفهیم هرچه بهتر موضوع، نحوه محاسبه آن آموزش داده شده است.

 

فرمول محاسبه MFI

سیگنال اندیکاتور MFI

اندیکاتور MFI شباهت بسیار زیادی به RSI دارد. این اندیکاتور مانند RSI در محدوده 0 تا 100 نوسان می‌کند و دو سطح 20 و 80 سطوح پر اهمیت این اندیکاتور را تشکیل می‌دهند. ناحیه بالای 80 به عنوان ناحیه اشباع ورود نقدینگی به بازار و ناحیه زیر 30 به عنوان ناحیه اشباع خروج نقدینگی نام‌گذاری می‌شوند.

 

سیگنال فروش اندیکاتور MFI:

زمانی که جریان نقدی پول وارد بازار می‌شود شاخص نمودار MFI شروع به رشد می‌کند و پس از گذر از سطح 80 وارد ناحیه اشباع ورود نقدینگی می‌شود. به مرور زمان و با بالا رفتن قیمت، انگیزه لازم در بین عرضه‌کنندگان ایجاد می‌شود و به مرور شاهد افزایش فروش و خروج نقدینگی از بازار خواهیم بود. نشانه های فروش زمانی پررنگ خواهد شد که نمودار MFI از ناحیه اشباع ورود نقدینگی خارج شود و سطح 80 را از بالا به پایین بشکند. در این حالت با توجه به خروج نقدینگی احتمالا شاهد شروع حرکت ریزشی قیمت خواهیم بود.

 

سیگنال خرید اندیکاتور MFI:

افزایش فروشهای بی امان و خروج نقدینگی از بازار به مرور زمان قیمت را کاهش می‌دهد. با توجه به افت قیمتها و افزایش ارزندگی، انگیزه لازم در بین سرمایه‌گذاران پدید خواهد آمد و به مرور زمان شاهد ورود نقدینگی در بازار خواهیم بود که این اتفاق منجر به حرکت نمودار MFI از ناحیه اشباع خروج نقدینگی به ناحیه تعادلی خواهد بود. بنابراین زمانی که سطح 20 توسط خط MFI از پایین به بالا شکسته شد می‌توانیم آن را به عنوان سیگنال خرید تلقی کنیم.

 

سیگنال خرید اندیکاتور MFI

 

واگرایی و همگرایی در MFI:

یکی از ویژگی‌های مثبت اندیکاتور MFI امکان بررسی ضعف در روند می‌باشد. این اندیکاتور همانند RSI در تشخیص واگرایی ها در کف و قله‌ها دقت نسبتا بالایی دارد. با توجه به اهمیت بررسی واگرایی در اندیکاتورها، MFI می‌تواند کمک بزرگی در زمینه تشخیص قدرت روند باشد.

 

واگرایی و همگرایی

دیدگاه کاربران
بهروز  :
ارسال شده در تاریخ 24 می 2019 ساعت 11:28

باسلام .

اگه امکانش هست .یه الگوریتم با mfi در آسان بورس بنویسید تا ما با روش استفاده از mfi و سیگنال خرید و فروش اون آشنا بشیم .

ممنون از سایت خوبتون.

بهروز  :
ارسال شده در تاریخ 24 می 2019 ساعت 11:33

باسلام .

خوهشمند است روش اسفاده از واگرایی در اندیکاتورها رو مثل macd و rsi و mfi و ‌…..

کلا روش استفاده واگرایی رو در اسان بورس با نوشتن یه الگوریتم توضیح دهید .

و اگه میشه واگرایی رو به ابزارهای سایت اسان بورس اضافه کنید .

ممنون

ارسلان  :
ارسال شده در تاریخ 27 می 2019 ساعت 21:02

باسلام آیا واگرایی در RSI ,MFI را درکف ها یاقله ها درنطربگیریم ؟ضمنا آیا باتوجه وضعیت تورم و نرخ بهره ووضعیت کلی اقتصاد ومهمتر ازهمه وضعیت بورس تحلیل تکنیکال جواب می دهد؟ قابل بررسی است.

ارسلان دولتخواه  :
ارسال شده در تاریخ 6 دسامبر 2019 ساعت 11:07

با سلام :: در واگرایی وهمگرایی جهت نمودار قیمت یا جهت نمودار mfi تعیین کننده است ؟؟؟ کدام؟؟لطفا پاسخ ممنون

    علی حیدری  :
    ارسال شده در تاریخ 15 آگوست 2021 ساعت 17:21

    سلام وقت بخیر.
    ببینید شما با مشاهده هردو میتونید واگرایی رو تشخیص بدید.

رحیم نعمتی  :
ارسال شده در تاریخ 1 آگوست 2020 ساعت 20:20

عالی بود

    علی حیدری  :
    ارسال شده در تاریخ 15 آگوست 2020 ساعت 13:43

    متشکرم از لطفتون.

ehsan  :
ارسال شده در تاریخ 19 آگوست 2020 ساعت 15:21

عالی بود.

    علی حیدری  :
    ارسال شده در تاریخ 23 آگوست 2020 ساعت 10:35

    سپاسگذارم.

ایمان  :
ارسال شده در تاریخ 20 ژانویه 2021 ساعت 14:28

مطالب خوبی می‌نویسین ولی متأسفانه بعضی قسمت‌هاش اشتباهه یا ناقصه و خواننده رو به اشتباه می‌ندازه. برای مثال آخرین فرمول که برای محاسبه MFI ذکر شده، تو مخرج باید ۱+نسبت نقدینگی باشه که به اشتباه تفریق شده! اشکالات دیگه‌ای هم تو این مقاله و بقیه مقالات سایتتون وجود داره که پیشنهاد می‌کنم اصلاحشون کنین.

    علی حیدری  :
    ارسال شده در تاریخ 15 آگوست 2021 ساعت 16:29

    سلام؛ ممنون از تذکر شما و اصلاح خواهیم کرد حتماً.

Parisa  :
ارسال شده در تاریخ 23 ژانویه 2021 ساعت 19:45

ممنون از توضیحاتتون، من ی سوال دارم.عددی که در تنظیمات mfi قرار میدیم رو باید برای هر سهم متفاوت در نظر بگیریم یا ممکنه ی عدد یکسان در نظر گرفت؟پیش فرض معمولا ۱۴هست،اگه امکان داره در این خصوص توضیح بفرمائید ممنون

    علی حیدری  :
    ارسال شده در تاریخ 15 آگوست 2021 ساعت 16:28

    سلام وقت بخیر.
    ببینید در استراتژی یا فیلتر حداقل در پلتفرم ما نمیشه برای هر سهم جداگانه در نظر بگیرید و وقتی مثلاً روی 14 دوره هست ابزار؛ برای همه نمادها با این شرایط بررسی رو انجام میده.

peyman  :
ارسال شده در تاریخ 4 ژانویه 2022 ساعت 10:15

بسیار عالی



مطالب مرتبط
© 2022 - 2018 آسان بورس - تمام حقوق محفوظ است